ПочетнаВестиЕкономијаЕлена Петрова: РЕКОРДЕН БУЏЕТСКИ ДЕФИЦИТ ВО 2024 ГОДИНА

Елена Петрова: РЕКОРДЕН БУЏЕТСКИ ДЕФИЦИТ ВО 2024 ГОДИНА

Дополнителната заменичка министерка за финансии Елена Петрова, обвинува дека Владата на СДСМ и ДУИ ПРОДОЛЖУВА со прекумерното трошење и задолжување во периодот пред одржување на двојните избори‼️

📌 БУЏЕТСКИОТ ДЕФИЦИТ заклучно со 3 Април 2024 година изнесува 21,967 милиони денари, што претставува:
ДВЕ ТРЕТИНИ од планираниот буџетски дефицит ЗА ЦЕЛА 2024 година
ПОВЕЌЕ ОД ШЕСТ ПАТИ ПОГОЛЕМ буџетски дефицит во однос на истиот период од 2023 година‼️

📌 ПОРАСТОТ НА ВКУПНИТЕ РАСХОДИ Е СКОРО ПЕТ ПАТИ ПОГОЛЕМ од порастот на вкупните приходи, односно во однос на истиот период лани имаме:
пораст на вкупните расходи за 23,132 милиони ден. (31,9%)
пораст на вкупните приходи за 4,774 милиони ден. (6,9%).

📌 ЗАДОЛЖУВАЊЕТО кај банките и други институции на домашниот пазар со цел за покривање на буџетскиот дефицит во овој период Е ПОГОЛЕМО ЗА 90% во однос на истиот период лани.

Ќе продолжиме да ја информираме јавноста: за што трошеше Владата во овој период, но и како надлежните органи ги собираат приходите во овој период.

Остави Коментар

Внеси го твојот коментар
Внеси го твоето име:

- Advertisment -spot_img

НАЈПОПУЛАРНИ