ПочетнаВестиНад 150 тужби за Жан Митрев: Државјани на Косово, Албанија и Црна...

Над 150 тужби за Жан Митрев: Државјани на Косово, Албанија и Црна Гора бараат одговорност

По српската политика, 10 водечки медиуми во Косово и Албанија и во највлијателните црногорски медиуми, се појавува прилог за криминалот на македонскиот “Менгеле”.

Се најавуваат над 150 тужби против починати пациенти од Косово, Албанија, Црна Гора и Србија.

Истражувачката репортерска лабораторија (IRL) го објави документарниот филм “Нечиста крв“ во кој се појавија сомневања дека во клиниката Жан Митрев се вршеле експерименти врз пациенти болни од ковид-19, каде некои од нив биле заразени со бактерии, како Од 6.000 до 12.000 евра чинеше десетдневна полуинтензивна нега на пациенти со КОВИД во болница во Скопје.

 

Десетдневната полуинтензивна нега на пациенти со КОВИД во болница во Скопје чинела од 6.000 до 12.000 евра

 

Основното јавно обвинителство Скопје покрена прелиминарна истрага и спроведени се вонредни контроли на клиниката „Жан Митрев“ во Скопје, откако во јавноста беа обелоденети сомнежи дека се вршени експериментални третмани на пациенти во таа установа.

Меѓу пациентите со Ковид кои се лекувале во македонска приватна клиника има и пациенти од Црна Гора, но засега не се знае нивниот број и лекување, бидејќи ФЗО не води евиденција за граѓаните кои се лекуваат самоиницијативно , на свој трошок во странство…

Истражувачката репортерска лабораторија (IRL) го објави документарниот филм „Валкана крв“ во кој се појавија сомневања дека во клиниката Жан Митрев се вршеле експерименти врз пациенти болни од ковид-19, каде некои од нив биле заразени со бактерии, како поради што починале.

„Политика“ минатата недела објави дека кај пациентите била користена хемофилтрација, која се користи кај пациенти со бубрежна инсуфициенција за да се отстранат отпадните материи и водата од крвта, но дека, сепак, оваа метода не била одобрена за лекување на ковид. од кои било американски или европски институции.

Истражувањето за ВРЛ се заснова на 24 апликации од граѓани на Македонија и Косово кои платиле за лекување на членовите на нивните семејства без да бидат информирани дека биле дел од медицинска студија. Истражувачко-документарната емисија „Нечиста крв“ е комплетирана со сведочење на семејство чиј член починал на оваа клиника по повеќекратни интрахоспитални бактериски инфекции при хемофилтрација, објави „Политика“.

Според најблиските членови на семејството на починатите пациенти за лекување потрошиле и до 50.000 евра, а згора на тоа приватно купувале лекови чија цена достигнувала и до 8.000 евра.

По емитувањето на документарецот, болницата Жан Митрев ги отфрли сите информации објавени во документарецот како невистинити, обвинувајќи ги авторите дека намерно им го нарушиле угледот. Од оваа клиника за Радио Слободна Европа велат дека сите пациенти добиваат комплетна отпусна листа на која се наведени сите третмани, лекови и процедури за лекување, а не коментираат поединечни случаи. Тие рекоа и дека соработуваат со институциите, и дека ќе ја обезбедат сета документација што се бара од нив.

Во април минатата година медиумите го објавија ценовникот на приватна болница во Скопје, според кој десетдневната полуинтензивна нега на болните од Ковид е намалена на 6.000 евра, наместо досегашните 12.000 евра.

За пациентите кои имаат потреба од интензивно лекување, односно кои со „тешка здравствена состојба“ биле превезени од други болници во Жан Митрев, максималната цена на десетдневното лекување изнесувала 8.000 евра. Од оваа приватна клиника тогаш соопштија дека цената на хемофилтрацијата, методот кој беше доведен во прашање во истражувањето, е 3.600 евра, а цената е намалена за 10 отсто, со образложение дека оваа метода се применува во договор со семејството на пациентот.

Извор: Доказ М

Остави Коментар

Внеси го твојот коментар
Внеси го твоето име:

- Advertisment -spot_img

НАЈПОПУЛАРНИ