ПочетнаВестиЕврото и доларот се изедначија, првпат по 20 години

Еврото и доларот се изедначија, првпат по 20 години

Еврото и доларот се изедначија по 20 година, првпат по 2002 година едно евро вреди еден долар.

Вредноста на еврото се намали за 12 проценти во споредба со неговата вредност на почетокот на годината. Со ова еврото се изедначи со доларот.

Исто така со падот на вредноста на еврата, сега истото има најслаба вредност во однос на доларот од зимата 2002 година, односно од пред дваесет години.

Аналитичарите сметаат дека еврото би можело дополнително да падне ако скокот на инфлацијата во САД ги наведе инвеститорите да се обложат на високо зголемување на каматните стапки на федералните резерви.

Економистите предвидуваат дека американската инфлација во јуни ќе изнесува 8,8 проценти на годишно ниво што е највисоко во последните 40 години.

Остави Коментар

Внеси го твојот коментар
Внеси го твоето име:

- Advertisment -spot_img

НАЈПОПУЛАРНИ