Само една рака бадеми на ден е доволна за да го подобрите здравјето на целиот организам…
Бадемите се полни со витамини и други елементи кои на нашето тело му даваат потребна количина на хранливи материи и не прават поздрави. Природните, несолени бадеми се вкусни и хранливи гричци, кои се преполни со разни благодените за здравјето.
Само неколку бадеми на ден може да ни помогнат да го подобриме здравјето на срцето, а помагаат и во борбата против болестите како дијабетис и Алцхајмеровата болест.
Доколку секој ден јадете бадеми, со нив ги внесувате и клучните хранливи материи како што се витаминот Е, калциумот, магнезиумот и калиумот, како и протеини и растителни влакна.
Еве што ќе му се случи на организмот доколку ги вклучиме бадемите во нашата исхрана:
1. Ќе се намали нивото на холестерол
Бадемите се познати како најделотворни кога станува збор за намалување на лошиот холестерол. Доколку нивото на холестор ви е повисок, обидете се да го зголемите внесувањето на бадеми на 20 – 30 парчиња во текот на денот.
2. Косата ќе ви биде посјајна
Бадемите содржат неколку витамини потребни за подобрување на растот на косата и воопшто на јакнењето на косата. Познато е дека магнезиумот и цинкот го стимулираат растот на косата, а витаминот Б на косата и дава сјај и долговечност.
3. Ќе се намали ризикот од срцеви заболувања
Бадемите се богати со антиоксиданти, мононезаситени масти, магнезиум и бакар – за кои се знае дека се добри за здравјето на срцето и крвните садови.
4. Ќе се намали создавањето на брчки
Бадемите содржат манган, кој го помага производството на колаген – протеин одговорен за тонот на кожата. Иста така, содржат витамин Е, антиоксиданс кој помага во борбата против знаците кои го откриваат стареењето.
5. Дигистивниот систем ќе работи подобро
Бадемите содржат пробиотици кои се потребни за раст и размножување на добрите цревни бактерии.
6. Се подобрува активноста на мозокот
Бидејќи бадемите содржат витамин Е, тоа помога за подобрување на меморијата (секако, доколку се конзумира редовно). Овие јаткасти плодови исто така го забавуваат стареењето на мозокот.