asd
ПочетнаВестиЕкономијаФИСКАЛНИ ПРАВИЛА - параметри за ограничување на трошењето на буџетските средства Закон...

ФИСКАЛНИ ПРАВИЛА – параметри за ограничување на трошењето на буџетските средства Закон за буџети (Сл.весник 203/2022)

Извадок од објава на фејзбук од дополнителен заменик министер за финансии Елена Петрова.
Закон за буџети (Сл.весник 203/2022) – член 10:
👉 Дефицит НЕ СМЕЕ да надмине 3% од номиналниот БДП
👉 Вкупниот долг на општа власт НЕ СМЕЕ да надмине 60% од номиналниот БДП
Соопштение на ДЗС број 3.1.34.02 од 07/03/2024 год:
📌
2023 – Номинален БДП = 13,7 милијарди евра
Податоци во извештаи на МФ :
📌
Јавен долг = 8,5 милијарди евра
📌
Буџетски дефицит = 0,674 милијарди евра
Исполнетост на фискалните правила во 2023 год.:
➗ Јавен долг / БДП = 62%
➗ Буџетски дефицит / БДП = 4,9%
Владата на СДСМ и ДУИ ги прекрши принципите на одговорно фискално управување.
⚠️ Прекрешен е принципот на ОДРЖЛИВОСТ – Буџетскиот дефицит и јавниот долг сега се ПРЕКУМЕРНО ОПТОВАРУВАЊЕ на економијата и НЕ ГО ПОДДРЖУВААТ ЕКОНОМСКИОТ РАСТ на долг рок.
⚠️ Прекршен е принципот на МЕЃУГЕНЕРАЦИСКА ОДГОВОРНОСТ – Ваквото фискално управување влијае НЕГАТИВНО на БЛАГОСОСТОЈБАТА на сегашните и идните генерации.

Остави Коментар

Внеси го твојот коментар
Внеси го твоето име:

- Advertisment -spot_img

НАЈПОПУЛАРНИ