ПочетнаМагазинЗабаваКој е клучот за зачувување на љубовта во долгите врски

Кој е клучот за зачувување на љубовта во долгите врски

Дали некогаш сте се заљубиле во партнерот толку многу што мислите дека ќе трае вечно? И тогаш од година во година таа љубов почнува да бледнее и веќе не се тие чувства исти како порано. Зошто?

Постојат многу длабоки причини кои одговораат на ова прашање, иако секако дека не секогаш е така. Можете да ја одржите вашата врска жива и возбудлива без оглед колку долго сте заедно, но прво треба да знаете зошто згаснува, а потоа треба да знаете што можете да направите поинаку – било во вашата тековна врска или во следната.

Кога две лица се вљубуваат, тие се вљубуваат во она што го гледаат едни во други, односно она што мислат дека го гледаат едни во други или во луѓето какви што се претставуваат. Покрај тоа, честопати се вљубуваме во начинот на кој сме сакани, а не онолку колку што чувствуваме љубов кон другата личност. Но, ако секој партнер не ги исцели своите стравови – стравот од одбивање и стравот од губење на сопственото „јас“ во врската, овие стравови неизбежно ќе се појават во врската. Кога тоа ќе се случи, се појавува контролно однесување. Без разлика дали тоа е отворена контрола (како што е гнев или вина што произлегува од вознемирен стил на приврзаност што произлегува од страв од одбивање) или прикриена контрола (како што се договор, отпор или повлекување како резултат на стил на избегнување на приврзаност), контролата на однесувањето ги уништува чувствата на заљубеност . Да се ​​одржува љубовта жива, значи дека кога се појавуваат стравови од губење на друг или губење на себе, вие одлучувате да ја користите врската за учење и заздравување, наместо да се заштитите од тоа што се плашите со вашите различни форми на контролно однесување.

Како да ја одржуваме љубовта жива
Клучот за зачувување на љубовта е новитетот што доаѓа од отворањето за учење за себе и за партнерот. Одржувањето на срцето отворено, учењето да преземат одговорност за сопствените чувства и стравови и поддршката едни на други во лекувањето на овие стравови е она што ја одржува љубовта жива. Оваа отвореност за учење не само што им помага на паровите да се „лекуваат“, туку секој член се развива во нивната способност да се види и да се цени себеси и другите. Оние што учат да се сакаат себеси, тогаш можат да ја споделат својата љубов едни со други, не секогаш обидувајќи се да имаат контрола над љубовта. Животот на љубовта потекнува од ново учење кое постојано се случува во љубовните врски кога секој партнер е отворен за учење да преземе одговорност за лекување на стравовите и лажните верувања кои водат до управување со однесувањето.

Двојките остануваат лудо вљубени кога постојано учат за тоа како се сакаат себеси и другите, а отфрлањето на лажните верувања и третирањето на стравовите е првиот чекор во тоа.

ИЗВОРКурир

Остави Коментар

Внеси го твојот коментар
Внеси го твоето име:

- Advertisment -spot_img

НАЈПОПУЛАРНИ