asd
ПочетнаВестиМанифест за францускиот предлог потпишан од над 800 македонски учители

Манифест за францускиот предлог потпишан од над 800 македонски учители

Ние, македонските учители (наставници, професори, научници, лекари, општествени и културни дејци, педагози, уметници, новинари и сите што помагаме во воспитанието и образованието на нашите поколенија), кои целиот свој живот им го посветуваме на уката и науката на нашите деца, на нашиот македонски народ и на неговиот просперитет, повикувајќи се на Повелбата и на Општата декларација на ООН за човековите права и слободи, како и на Европската конвенција за заштита на човековите права и слободи, а во духот на КРУШЕВСКИОТ МАНИФЕСТ и МАНИФЕСТОТ НА АСНОМ, го искажуваме своето незадоволство од Предлогот на францускиот претседател г. Макрон во кој македонскиот народ е предмет на омаловажување и понижување.

Францускиот предлог, во кој билатералните протоколи со Бугарија стануваат составен дел од преговарачкиот процес, македонскиот народ и македонскиот јазик ќе ги сведе на еднострана изјава која нема важност пред институциите на ЕУ. Македонскиот народ ќе биде дрво без корен и ќе нема можност за изразување на својот континуитет во просторот и времето. Со овој предлог уште пред да почне преговарачкиот процес Македонците ќе бидат сведени на вештачки конструкт од 1944 година. Македонскиот јазик, според овој предлог, ќе биде историски непостоечки за ЕУ. Предлогот наведува дека „ЕУ ќе ги земе предвид соодветните еднострани декларации на Бугарија и на Македонија за македонскиот јазик“, а содржината на декларациите за македонскиот јазик не се соопштува. Како што ни е познато, бугарската официјална политика отсекогаш тврдела дека „македонскиот јазик“ не постоел пред 1944 година, но сега тоа ќе го верификува и ЕУ, бидејќи во сите идни документи на ЕУ каде се споменува македонскиот јазик ќе биде додадено „во согласност со Уставот на Република Македонија“, додека Република Македонија ќе мора да изјави „дека македонскиот јазик, како што се наведува во нејзиниот Устав, е официјален јазик на државата кој е кодифициран во 1945 година.“

Македонски народе, драги Македонки и Македонци,

Ќе ве потсетиме на зборовите напишани во МАНИФЕСТОТ НА АСНОМ:

„Во деновите на најголемите световни стресенија, во времето на најкрвавата борба на македонскиот народ, твоето прво народно Собрание израснато од крвта и од животите на најарните свои синови, во твое име излегува пред лицето на цел свет да каже на пријатели и душмани, на сојузници и окупатори, на блиски и далечни, оти македонскиот народ е решен да заживее слободен живот и оти никаква сила на светот не може да му застане на неговиот пат кон полна национална слобода.“

Драги наши сограѓани од сите етнички и верски заедници во нашата заедничка татковина Република Македонија, ќе ве потсетиме на зборовите во Крушевскиот манифест:

„Ние, вашите вечни комшии, пријатели и познајници от хубавото Крушево и неговите китни села, без разлика на вера, народност, пол и убежденија, не можејќи веќе да трпиме тиранијата на жедните за крф и гладните за чоечко месо муртати, шчо гледаат и нас и вас да дотерат до нош, и нас и вас да дотерат до питачки стап и нашата мила и богата земја Македонија да заприлегат на пуста пустиња, денеска дигнафне глава…

…Ако и вие не имате како ваши браќа и ни сакате доброто, ако есапите пак да живејте со нас, како шчо сте живејале досега и ако сте верни и достојни синој на мајка Македонија, можите да ни поможите само со едно нешчо ‒ а тоа јет голема помошт. Да не се заортачите со душманите…“

Господине Пендаровски, претседател на Република Македонија,

Ваша света должност е да ги браните интересите на македонскиот народ и на сите граѓани што живеат во заедничката татковина Република Македонија. Да ве потсетиме дека дадовте свечена заклетва и дека во моментов Вие ги претставувате сите граѓани на Република Македонија, а не политичката елита, ниту пак која било партија на којашто ѝ должите нешто. Не заборавајте дека народот Ве избра!

Од Вас бараме јасно и гласно да кажете дека не се согласувате со предлогот на г. Макрон, кој всушност ги штити бугарските националистички идеи во кои се препознава идентитетска ликвидација на Македонија и македонската посебност.

Господине Ковачевски, претседател на Владата на Република Македонија,

Господине Османи, министер за надворешни работи, г. Маричиќ и сите министри во Владата на Република Македонија,

Македонија се наоѓа во најтешките моменти од своето постоење. Вашата согласност за Францускиот предлог во кој се промовираат етноцидните политики насочени против Македонија и Македонците, а легитимирани како „европски“ и „евроатлански интеграции“ никогаш нема да биде заборавена!

Не понижувајте се себеси, а со тоа и нашата заедничка татковина Република Македонија повторно! Не дозволувајте уште еднаш да учествувате во распетието. Дури и на Исус Христос му било многу полесно, зашто имаше само еден Јуда. Не бидете како Понтиј Пилат, миејќи ги рацете од гревот што сакате да го прикриете.

Господине Макрон, претседател на Република Франција,

Жално е за еден претседател на Франција, земја на слободата и демократијата, „локомотивата“ на европските вредности, земја во која се родиле великани со космополитски умови како Волтер, Русо, Даламбер, Декарт, како нобеловецот Анатол Франс, кој целиот свој живот се борел против неправдите и кој јавно се залагал за правата на Ерменците и на Македонците во новите констелации на светската геополитика, Вие да го промовирате спротивното.

Потсетете се, ако некогаш сте го прочитале, на делото на Луј Вансен Тома „Антропологија на смртта“, во кое тој пишува што значи идентитетска смрт. Според него, а и според многумина, таа е најстрашна од сите видови на смрт!

Господине Мишел, претседател на Европскиот совет,

Госпоѓо фон дер Лајен, претседателка на Европската комисија,

Госпоѓо Мецола, претседателка на Европскиот парламент,

Како одговорни политичари треба да знаете дека секое искривување на вистината е грев и неправда. А кога станува збор за објективноста и вистината, ние македонските учители да ве потсетиме дека вистинските заговорници и визионери на Обединета Европа не се Моне, ни Аденаур туку големиот француски поет и хуманист Виктор Иго и просветлениот руски анархист Михаил Бакунин. Затоа не сметајте го македонскиот народ за глупав и неписмен.

Виктор Иго се борел против смртната казна и против апсолутизмот во Франција, надевајќи се на подобри денови преку создавањето на „Републиката“ во цела Европа.

Михаил Бакунин, исто така се борел против руската монархија, надевајќи се дека еден ден сите Словени, Германци, Италијанци, Французи, ќе живеат во обединета Европа. Во изјавата упатена до рускиот цар Николај I Бакунин вели:

„Го сакате моето признание. Но, мора да знаете дека грешникот не е обврзан да ги открива неделата на другите. Јас ја имам само честа и совеста дека никогаш не сум ги предал оние кои ми веруваат, и ете затоа нема да ви дадам имиња.“

Македонскиот народ во својата вековна историја никогаш не се обидувал да зграби нешто што не е негово и љубоморно да го чува од другите, впрочем за тоа зборува и фактот што св. браќа Кирил и Методиј кај нас се нарекуваат сесловенски просветители, а во црковниот календар се сметаат како патрони на Европа. Јазикот на кој е создадена првата словенска азбука и на кој се напишани првите книги, ние го нарекуваме старословенски, а не како нашиот источен сосед старобугарски.

Неправедно е во 21 век од страна на ЕУ како чувар на европските и светските демократски вредности да се наметнуваат вакви понижувачки услови во еден непристоен предлог од една водечка земја во ЕУ (Република Франција) каде што се врши геноцид кон цел еден народ. Длабоко сме уверени дека ова не се вредностите на „најпрогресивната“ заедница на народи и држави за почеток на преговорите на Република Македонија со ЕУ и дека овој предлог во кој се наведени сите барања на официјална Софија за промена на историјата, за ограничување на правото на изразување на научната мисла, за негирање на македонскиот јазик како атрибут на македонската нација е неприфатлив и за вас.

Македонскиот народ е мирољубив и чесен, можеби според вашите критериуми е малуброен, но не е народ без достоинство и вредности, не е народ кој сака својата среќа да ја гради врз туѓа несреќа. Властите во Република Македонија се единствените политичари кои потпишале дека нивната држава се оградува од своите национални малцинства во соседството, единствените што се согласуваат на ваков срамен и понижувачки начин да се обезличи македонскиот народ, кој живее на библиска земја споделувајќи ја судбината со сите сограѓани од различна етничка и верска припадност, народ кој „светот го разбира како поле за културен натпревар меѓу народите“, а не поле за борба каде што луѓето се виртуелни фигури, без чувства и емоции, без колективна меморија, поле каде место емпатија се вгнездува културна и духовна агресија.

Ако тоа е условот македонскиот народ да влезе во ЕУ, тогаш ние, македонските учители велиме НЕ!

ПРОГРАМСКИ ЦЕЛИ:

1. Обединување на сите прогресивни и демократски сили во Република Македонија во борбата против ретроградните и романтичарските идеи од минатото;

2. Почитување на волјата и сувереноста на македонскиот народ, а не ултиматумите како нелегитимно и недемократско средство;

3. Замрзнување на преговорите за членство во ЕУ, сè додека Република Македонија и македонскиот народ не добијат извинување за повредата на достоинството, суверенитетот, идентитетот и интегритетот;

4. Почитување на принципите на лингвистиката, историјата, географијата, културологијата како објективни науки, вградени во македонските национални дисциплини.

5. Неоткажување од македонскиот историски, културен и јазичен континуум.

МАНИФЕСТ НА МАКЕДОНСКИТЕ УЧИТЕЛИ

1. проф. д-р Гоце Цветановски, универзитетски професор

2. проф. д-р Веселинка Лаброска, универзитетски професор, дописен член на МАНУ

3. проф. д-р Катица Ќулафкова, академик

4. проф. д-р Сашо Цветковски, академик

5. проф. д-р Нада Јурукова, универзитетски професор

6. проф. д-р Виолета Ачковска, универзитетски професор

7. проф. д-р Митко Панов, универзитетски професор

8. проф. д-р Наташа Котлар, универзитетски професор

9. проф. д-р Гордана Силјановска-Давкова, универзитетски професор

10. проф. д-р Елка Јачева-Улчар, универзитетски професор

11. проф. д-р Иванка Василевска, универзитетски професор

12. проф. д-р Кита Бицевска, универзитетски професор

13. проф. Татјана Нанкова, професор по Македонски јазик

14. проф. Јован Бицевски, професор по Виола и Камерна музика

15. Искра Коровешовска, новинар

16. Дарко Јаневски, новинар

17. проф. д-р Игор Јуруков, универзитетски професор

18. проф. д-р Зоран Мисајловски, универзитетски професор

19. проф. д-р Никита Шекутковски, универзитетски професор

20. проф. д-р Татјана Атанасова-Пачемска, универзитетски професор

21. проф. м-р Дарија Андовска, универзитетски професор

22. проф. д-р Велика Стојкова-Серафимовска, универзитетски професор

23. доц. д-р Викторија Трајков, универзитетски професор

24. Диме Јуруков, државен архивски советник

25. проф. д-р Игор Станојоски, универзитетски професор

26. проф. д-р Самоил Малчески, универзитетски професор

27. м-р Марија Иванова, професор по Македонски јазик

28. Силвана Андонова, професор по Македонски јазик

29. м-р Перчо Божиновски, професор по Македонски јазик и литература

30. проф. д-р Снежана Петрова-Џамбазова, универзитетски професор

31. проф. д-р Катица Топлиска-Евроска, универзитетски професор

32. проф. д-р Ранко Младеноски, универзитетски професор

33. проф. д-р Луси Караниколова-Чочоровска, универзитетски професор

34. м-р Наташа Сарафова, асистент

35. м-р Магдалена Петреска, професор по Одделенска настава

36. Даница Соколова, професор по Одделенска настава

37. Фоника Станоева, педагог

38. м-р Милка Тримчевска, професор по Македонски јазик

39. Наташа Јакимовска, професор по Македонски јазик

40. Весна Ничева, професор по Одделенска настава

41. проф. д-р Маја Ангеловска-Панова, универзитетски професор

42. проф. д-р Лилјана Гушевска, универзитетски професор

43. доц. д-р Христина Серафимовска, универзитетски професор

44. Мирјана Никуљски, професор по Музичка теорија и педагогија

45. м-р Александар Богатинов професор по Филозофија, Логика, Етика

46. Александар Георгиевски, професор по машинска група предмети

47. Билјана Шотаровска, професор по Граѓанско образование и Етика

48. Драган Попоски, професор по Социологија и Граѓанско образование

49. Весна Настоска, професор по Одделенска настава

50. д-р Снежана Петреска, професор по Одделенска настава

51. Сузана Максимовска, професор по Македонски јазик и литература

52. Бети Стаменкоска-Трајкоска, професор по Географија

53. м-р Елизабета Ѓеоргиева, професор по Пијано

54. Мери Димитрова, професор по Солфеж и Теорија на музиката

55. Ленче Манева, професор по Историја

56. м-р Снежана Трпевска, специјален едукатор и рехабилитатор

57. Емилија Ангелова, професор по Хемија

58. д-р Марија Дулевска, професор по Англиски јазик

59. Ксенија Хаџи, Тосева Аврамчева, професор по Хемија

60. Александар Стрезов, професор по машинска група предмети

61. м-р Валерија Анастасова

62. м-р Слободанка Џеповска, професор по Македонски јазик и литература

63. Ирена Трајковска-Стерјовска, професор по Историја

64. м-р Симеон Стефковски, професор по Пијано

65. м-р Билјана Петрова-Таковска, професор по Пијано

66. д-р Валентина Клопчевска, социолог

67. м-р Гордана Плетварска-Трајчевска, професор по Историја

68. м-р Павле Јанакиевски, професор по Историја

69. Марина Крстевска-Ангелова, професор по Одделенска настава

70. Ирена Павлоска, професор по Одделенска настава

71. Снежана Бешлиевска, професор по Одделенска настава

72. Петре Бицевски, професор по Македонски јазик и литература

73. Магдалена Радевска, професор по Одделенска настава

74. Горица Веловска, професор по Одделенска настава

75. Елена Михајлова, професор по Математика

76. проф. д-р Весна Јаневска, универзитетски професор

77. Влатко Кузманоски, професор по Одделенска настава

78. м-р Ѓеорѓи Панделиев, правни науки

79. Маринела Серафимовска, професор по Одделенска настава

80. м-р Весна Ангелова Христов, професор по Пијано

81. Јадранка Клисарова, професор по Одделенска настава

82. Елизабета Славковска, професор по Одделенска настава

83. д-р Соња Ристовска, професор по Психологија

84. Цветанка Петревска, професор по Одделенска настава

85. Николче Циуновски, професор по Информатика

86. Лилјана Костовска, професор по Одделенска настава

87. Николина Даралијовска, професор по Математика

88. Синоличка Саботковска, професор по Македонски јазик

89. Јасминка Мирческа, професор по Математика

90. Мирка Хаџиевска, професор по Физика и Природни науки

91. Бети Марковска, професор по Македонски јазик

92. Билјана Граматковска, професор по Одделенска настава

93. Димитар Филиповски, академски скулптор

94. м-р Роберт Аџипетров

95. Марина Петровска, професор по Одделенска настава

96. Дијана Котевска, професор по Македонски јазик

97. Даниела Наумовска, професор по Одделенска настава

98. Ана Котевска Велјановска, професор по Македонски јазик

99. м-р Дарко Томовски, професор по Македонски јазик

100. Мишо Маринковски, професор по Физичко и здравствено образование

101. Бисера Ѓороска, професор по Биологија

102. Даниела Коцеска, професор по Македонски јазик

103. Марија Јовановска, професор по Одделенска настава

104. Деан Трпевски, професор по Македонски јазик

105. проф. д-р Валентина Миронска-Христова, универзитетски професор

106. проф. д-р Марина Спасовска, универзитетски професор

107. проф. д-р Марина Даниловска, универзитетски професор

108. Љубомир Гацов, професор по група економски предмети

109. Александар Димитров, професор по Македонски јазик

110. м-р Хилда Панов, професор по Македонски јазик и Образовна политика

111. Драган Трајчев, професор по Историја

112. Вера Шеќероска, професор по Математика

113. Ратка Ефремова, образовен асистент

114. Зоранчо Горгиев

115. Сања Павлова-Димитрова, професор по Германски јазик

116. Марија Коцев, професор по Физичко и здравствено образование

117. Сашо Постолов, професор по Спорт и спортски активности

118. Лилјана Димитрова, професор по Македонски јазик

119. Христина Симова, професор по Одделенска настава

120. Милко Михајлоски, професор по Информатика

121. Катерина Михајлоска, професор по Географија

122. Александра Ѓеоргиева, професор по Македонски јазик

123. Димитар Арсов, професор по група економски предмети

124. Ванчо Јорданов, професор по Физичко и здравствено образование

125. Марија Мицова Гацова, професор по Ликовно образование

126. Марјанчо Ристов, професор по Историја

127. Милева Богданова, професор по Одделенска настава

128. Марија Илиева, професор по Математика

129. Изабела Митева, професор по Англиски јазик

130. Ирена Пурцова-Крстова, професор по Математика и Физика

131. Маргарета Лазарова-Јакимова, професор по Одделенска настава

132. Софче Златкова, професор по Одделенска настава

133. Соња Митева, професор по Одделенска настава

134. Сузана Горгиева, професор по Одделенска настава

135. Вања Манасиева, професор по Етика

136. Панче Петрушев, професор по Историја

137. проф. м-р Сашо Татарчевски, универзитетски професор

138. м-р Ивона Опетческа-Татарчевска, етнокореолог

139. доц. д-р Александар Нацев, универзитетски професор

140. проф. д-р Владо Јаневски, универзитетски професор

141. научен соработник Дафина Николова

142. проф д-р Васко Шутаров, универзитетски професор

143. проф д-р Лилјана Спасевска, универзитетски професор

144. доц. Ѓорѓи Цуцковски, универзитетски професор

145. Ружа Ѓорѓеска, професор по Македонски јазик и литература

146. Андреја Ѓoрѓески, професор по Македонски јазик

147. проф. Станко Павлески, универзитетски професор

148. проф. д-р Оливер Станков, универзитетски професор

149. Драгче Ѓорѓески, професор по Македонски јазик

150. проф. д-р Рубенс Јовановиќ, универзитетски професор

151. Елена Спасовска, психолог

152. м-р Магдалена И. Трајковска, професор по Историја и Граѓанско образование

153. м-р Александар Каровски, професор по Историја

154. Лилјана Анчевска, професор по Одделенска настава

155. Марина Спасовска, професор по Одделенска настава

156. Сузана Павловска, професор по Одделенска настава

157. Драган Соколов, професор по Физичко образование

158. Тања Јовановска, професор по Одделенска настава

159. Виолета Ивановска, воспитувач

160. Маја Весковска, професор по Одделенска настава

161. Милена Аргирова, професор по Информатика и Математика

162. Анита Јовановска, професор по Одделенска настава

163. Христина Ангелеска, професор по Одделенска настава

164. Маријана Мушевска, професор по Одделенска настава

165. Тања Стојкоска, професор по Одделенска настава

166. Габриела С. Ѓошевска, професор по Одделенска настава

167. Слаѓана Јовановиќ, професор по Македонски јазик

168. Ангелина Илиевска, професор по Математика

169. Александар Кузмановски, професор по Физичко образование

170. Соња Трампевска, виолинист и педагог

171. Весна Василевска, професор по Одделенска настава

172. Сашка Миланова, професор по Одделенска настава

173. Дијана Илиевска, професор по Одделенска настава

174. Драгана Кузмановска, професор по Одделенска настава

175. Дејан Дамјановски, професор по Одделенска настава

176. Марија Павловска, професор по Одделенска настава

177. Сузана Танева, професор по Одделенска настава

178. м-р Дејан Арсовски, професор по Географија

179. Билјана Адраманова, професор по Одделенска настава

180. Валентина Китанова, професор по Одделенска настава

181. Јорданчо Јакимов, професор по Одделенска настава

182. Владимир Лазаревски, професор по Одделенска настава

183. Иле Петровски, професор по Физичко образование

184. Јонче Ѓоргиев, професор по Физичко образование

185. Боре Цветковски, професор по група машински предмети

186. Давор Стојчовски, професор по Историја

187. Станка Тасевска, професор по Физика

188. Александра Наунова, професор по Англиски јазик

189. Дејан Николов, професор по Историја

190. Иванче Стојковски, професор по Географија

191. Сашка Димитриева, професор по Одделенска настава

192. Ирена Ѓоргиевска, професор по Одделенска настава

193. Новица Арсов, професор по ликовно образование

194. Марјан Досев, професор по Одделенска настава

195. Александар Николовски, професор по Географија

196. Љупче Русевски, професор по Физичко образование

197. Јулијана Стојановска, педагог

198. Наталија Николова, педагог

199. Љупка Митевска, психолог

200. Бранка Арсовска, професор по Македонски јазик

201. Анџелина Марковиќ-Лазева, професор по Одделенска настава

202. м-р Гоце Бумбароски, професор по Одделенска настава

203. Гордана Ристеска-Тунеска, професор по Одделенска настава

204. Никола Кузевски, професор по Одделенска настава

205. Цеца Видова-Трајческа, професор по Македонски јазик и литература

206. Марјан Дукоски, професор по Историја

207. Борче Каралиоски, професор по Одделенска настава

208. Анета Ѓорѓиоска, професор по група стручни предмети

209. Златко Волчески, професор по Математика

210. Андријана Челебитова, професор по Македонски јазик и литература

211. Ирена Трајкоска, професор по Македонски јазик

212. Методија Велкоски, педагог

213. Жанета Видевска, професор по Македонски јазик и литература

214. Светлана Велкоска, професор по Одделенска настава

215. м-р Соња Цветковска, професор по Историја

216. Даниела Костадинова, професор по Одделенска настава

217. Ленче Томова, професор по Македонски јазик и литература

218. Силвија Митревска-Филипова, професор по Македонски јазик и литература

219. Бранислав Глигоров, професор по сообраќајна група предмети

220. Сузана Павловска, професор по одделенска настава

221. Ангелина Илиевска, професор по Математика

222. Тања Трајковска, педагог

223. Ирина Николоска, педагог

224. м-р Елена Андоновска-Цветковска, професор по Пијано

225. Марина Спасовска, професор по Одделенска настава

226. Менде Ристовски, дипломиран професор по Англиски јазик и книжевност

227. Соња Миладинова, професор по Математика

228. Драгица Костадиновска, професор по Физичка култура

229. Александра Јаковчевска, специјален едукатор

230. Марина Ѓуровска-Крстевска, професор по Македонски јазик

231. м-р Јасмина Паметковска, Менаџмент во образование

232. Мери Печај, психолог

233. Наташа Мицевска, дипломиран социјален работник

234. Анета Стојчевска, професор по Одделенска настава

235. Рената Трпковска, професор по Одделенска настава

236. Елизабета Димитровска, професор по Англиски јазик и книжевност со германски јазик

237. Маја Стаменкова, дипломиран педагог

238. Биљана Костов, професор по Одделенска настава

239. Славица Стојковска, професор по Одделенска настава

240. Рената Спасовска-Атанасовска, професор по Одделенска настава

241. Павлина Звездоска, професор по Одделенска настава

242. Бисера Вишиноска, професор по Одделенска настава

243. Тони Тодоровски, професор по Одделенска настава

244. Даниела Тодоровска, професор по Одделенска настава

245. Љубица Китановска, професор по Одделенска настава

246. Марина Јовановска, професор по Одделенска настава

247. Гоце Евгениевски, професор по Македонски јазик

248. м-р Кети Димковска, советник

249. Сања Димитријевиќ, советник

250. Оливера Лазаревска, професор по Македонски јазик и литература

251. Цветанка Величковска, професор по Македонски јазик и литература

252. м-р Фросина Димановска Поповска, професор по Хемија

253. Марјан Сибиновски, професор по Историја

254. Ленче Јаневска, професор по Биологија

255. Валентина Јовановска, професор по Ликовна уметност

256. Дарко Русевски, професор по Германски јазик

257. Тања Ивановиќ, професор по Германски јазик

258. Ненад Лазаревски, инженер по Информатичка технологија

259. Маја Лазаревска, професор по Одделенска настава

260. Владимир Симоновски, дипломиран медицински техничар

261. Мишела Николовска-Милеска, дипломиран педагог

262. м-р Билјана Глигорова, професор по Географија

263. Катерина Ѓоргиева, професор по Одделенска настава

264. Александра Николова, професор по Одделенска настава

265. Јулијана Аџиска, професор по Предучилишно воспитание

266. Лидија Божиновска, професор по Одделенска настава

267. Анета Ѓоргоска, професор по Одделенска настава

268. Горица Спасова, професор по Одделенска настава

269. Проф. д-р Александра Стоилковска, универзитетски професор

270. Александар Мијоски, професор по Економски науки

271. Маријана Радевска, асистент на универзитет

272. Верица Анѓушева, професор по Англиски јазик

273. Драги Коцевски, професор по Одделенска настава

274. Боро Ристовски, професор по група електро предмети

275. Васко Трајковски, професор по група економски предмети

276. Сениха Брзева, професор по Математика

277. Љупчо Николовски, професор по Математика

278. Менка Андреева, професор по Македонски јазик

279. Наташа Трајановски

280. Петре Талески, професор по стручни предмети – Протетика

281. Лидија Водњаник, професор по Музичка култура

282. Ирена Мишевска, професор по Хемија

283. Даниела Јовчевска-Михајловска, Професор по Македонски јазик и книжевност

284. Елена Домика, Педагог

285. Кристина Јаневска, професор по Одделенска настава

286. Загорка Несторовска-професор по Француски јазик

287. Марија Розова, професор по Биологија

288. м-р Емилија Вељаноска, професор по Одделенска настава

289. Елена Думиќ, професор по Одделенска настава

290. Љиљана Стојановска, професор по Македонски јазик

291. Верче Меневска-Стефанова, професор по Аналитичка биохемија

292. м-р Јулијана Максимовска, професор по Географија

293. Јордан Стојановски, дипломиран професор по Графичка дизајн

294. Ана Робева, професор по Одделенска настава

295. Маја Крстевска, професор по Математика и Физика

296. Александра Зафировска, професор по Одделенска настава

297. Антонио Конески, професор по Спорт и спортски активности

298. Гордана Наумовска Трајковска, професор по Одделенска настава

299. Никола Стојковски, професор по Македонски јазик

300. Благојчо Стојановски, професор по Одделенска настава

301. Александра Настоска-Николоска, професор по Информатички науки

302. м-р Ана Крстеска, дефектолог

303. Светлана Велкоска, професор по Македонски јазик и литература

304. Светлана Огненова, професор по Македонски јазик и литература

305. Марија Смилески, дипломиран дефектолог

306. д-р Билјана Богданова-Смилевска, безбедност

307. проф. д-р Тања Димоска, универзитетски професор

308. Тони Андрески, професор по Спорт и спортски активности

309. Билјана Тодева-Стојаноска, професор по Одделенска настава

310. Жаклина Милеска, професор по Информатика

311. Лилјана Ефтимовска, професор по Историја

312. Славица Котеска, професор во Одделенска настава

313. Љубица Ангелоска-Кркачоска, професор по Одделенска настава

314. м-р Љупчо Балески, професор по електро група предмети

315. м-р Михаил Патчев, професор по Историја

316. Александар Таламаноски, професор по Музичко образование

317. Боби Ристески, професор по Информатика

318. Ацо Чашитоски, професор по Физичка култура

319. Александар Толески, професор по Физичко и здравствено образование

320. Росана Жилеска, професор по Одделенска настава

321. Фила Вероска-Стојкоска, професор по Македонски јазик и литература

322. Наташа Неданоска, професор по Македонски јазик и литература

323. Билјана Божиноска, професор по Граѓанско образование

324. Силвана Крстеска, професор по Математика

325. Елизабета Наумоска, професор по Одделенска настава

326. м-р Жанета Делова, професор по група економски предмети

327. Татјана Ралевска, професор по група правни предмети

328. Кате Арсова Велкова, професор по Англиски јазик

329. Елизабета Бошкова, професор по Филозофија

330. Бранко Арсов, професор по пракса

331. Марија Петрова, професор по Англиски јазик

332. Љубица Лазиќ, педагог

333. м-р Зорка В’чкова, комуниколог

334. м-р Надица В’чкова, комуниколог

335. Маргарета Атанасова, професор по Металургија

336. Цветанка Димовска, професор по Одделенска настава

337. Анче Глигорова, професор по Македонски јазик

338. Ирина Коцева, професор по Одделенска настава

339. Мануела Димова, професор по Одделенска настава

340. Антонија Делева-Рамова, стручен соработник/дефектолог

341. Марија Нешковска, професор по Информатика и техничко образование

342. Мирче Стојков, професор по Историја

343. Даница Арсова, професор по Одделенска настава

344. Aлександар Андов, професор по Физичко и здравствено образование

345. Љупка Стојменова, професор по Македонски јазик

346. Николина Грчева, професор по Англиски јазик

347. Весна Богданова-Василева, професор по Хемија

348. Антонио Стојанов, професор по Историја

349. Гордана Манева, професор по Одделенска настава

350. Станка Митрева, професор по Одделенска настава

351. Оливер Јовановски,, професор по Физичко и здравствено образование

352. Верица Ѓорѓова, педагог

353. Сашка Ефтимова, професор по Математика

354. Иван Богданов, професор по Музичко образование

355. Мише Данилов, професор по Одделенска настава

356. Татјана Лазарова-Осоговска, советник за образование

357. Владо Андов, професор по Физичко и здравствено образование

358. Јорданчо Костадинов, професор по Одделенска настава

359. Сашко Донев, професор по Техничко образование

360. Мима Божиновска, професор по Физика и Математика

361. Билјана Кикенска, професор по Одделенска настава

362. Елена Иванова, професор по Одделенска настава

363. Габриела Ангелова, професор по Одделенска настава

364. Верче Петрова, професор по Одделенска настава

365. Сузана Горгиева-Јованова, професор по Одделенска настава

366. Анета Илиева, професор по Одделенска настава

367. Влатко Коцев, професор по Физичко и здравствено образование

368. м-р Зоран Пејковски, драматургија

369. Даниела Апостоловска, професор по Одделенска настава

370. Перица Трпевски, професор по Спорт и спортски активности

371. Симона Зафировска, професор по група теоретски предмети

372. Виолета Трајкоска, професор по Биологија и Хемија

373. Виолета Илиоска, предметен професор по Бизнис

374. Стамен Стефанов, професор по Македонски јазик

375. Валентина Здравковиќ , професор по Физика и Природни науки

376. Чеде Јанчески, професор по економски предмети

377. Срѓан Здравковиќ, професор по Историја

378. Маја Јаковлевска , професор по правни предмети

379. м-р Душко Спасовски, професор по Музичко образование

380. Анѓелина Костовска, предметен професор по Македонски јазик

381. Taња Јованоска, професор по група правни предмети

382. Марко Рафајловски, професор по Германски јазик

383. Александра Ќирова, професор по Одделенска настава

384. Гордана Тевдоска, професор погрупа економски предмети

385. Љубица Манојлоска, професор по Македонски јазик

386. Александар Бачевски, професор по Спорт и спортски активности

387. Веле Кироски, професор по Одделенска настава

388. Оливера Гиченко, професор по Историја

389. Александра Самарџиева, предметен професор по Македонски јазик

390. Анита Бошкоска-Јованоска, предучилишно образование

391. Александар Петровиќ, професор по група електро предмети

392. Наталија Самојловска, професор по Одделенска настава

393. Драган Атанасовски, професор по Македонски јазик

394. Виолета Томеска Василевска, професор по Македонски јазик

395. Билјана Радическа, психолог

396. Сузана Лековска, професор по стручни угостителски предмети

397. Добрила Сибиновска, професор по Етика на религиите

398. Надица Апостолоска, професор по Музичко образование

399. Емилија Ѓурчиноска, дипломиран психолог

400. Душица Јовановска, професор по Хемија

401. Моника Ковачовски, професор по Одделенска настава

402. Јасмина трпковска, професор по Одделенска настава

403. Христина Јовановска, професор по Германски јазик

404. Ана Софронијеска, професор по Англиски јазик

405. Елена Дојчиновска, професор по Македонски јазик

406. Душка Ристовска, професор по Одделенска настава

407. Павлина Радическа, професор по Физика

408. Христина Додевска, професор по група правни предмети

409. Александар Ѓорѓески, професор по спорт и спортски активности

410. Катерина Наумоска, професор по Англиски јазик

411. Деан Трпевски, професор по Македонски јазик

412. Миле Ѓорѓески, професор по Гитара

413. Радица Ѓорѓевска, професор по Македонски јазик

414. Соња Костоска, професор по Англиски јазик

415. Андријана Попоски, професор по Историја

416. Мира Русевска, професор по Историја

417. Рената Лалиќ, професор по Одделенска настава

418. Татијана Чуприна, професор по Одделенска настава

419. Марија Ковачевиќ, професор по Француски јазик

420. проф. д-р Михајло Марковиќ, универзитетски професор

421. Александар Какасулис, професор по Македонски јазик

422. Јасминка Богдановска,советник

423. Славчо Јованоски, професор по Историја

424. Климентина Трпчевска

425. Наташа Јаковчевска, професор по Предучилишно воспитување

426. Ивица Зафировски, професор по Кларинет

427. Јулијана Ѓорѓевскан, професор по група економски предмети

428. Ирена Симоска, професор по Одделенска настава

429. Славчо Ивановски, професор по Англиски јазик

430. м-р Анета Митрушеска, професор по Одделенска настава

431. Наташа Константинопоулу, професор по Англиски јазик

432. Оливера Новеска, дипломиран социолог

433. Зорица Настоска, дипломиран педагог

434. Славка Митрушеска, професор по Одделенска настава

435. Виолета Аврамовска, професор по Одделенска настава

436. Александра Петровска-Ананиевска, професор по Англиски јазик

437. Оливера Бошковска, професор по Македонски јазик и литература

438. м-р Зоран Бошковски, проф по Ликовно образование

439. Бети Никлевска, професор по Одделенска настава

440. д-р Дијана Петровска, професор по Македонски јазик

441. Весна Ѓорѓиоска, професор по Македонски јазик

442. Татјана Дојчиноска, професор по Биологија-Хемија

443. Наташа Симјаноска, професор по Македонски јазик

444. Даниела Ацовска, професор по Македонски јазик и литература

445. Снежана Даниловска, професор по Англиски јазик

446. Маја Симоска, професор по Практична настава

447. Рада Столеска, професор по Македонски јазик

448. Верица Серафимоска, професор по Македонски јазик и јужнословенски јазици

449. Игор Златески, професор по биологија

450. Драгана Златеска, професор по Одделенска настава

451. Слаѓана Алексоскa, професор по стручни предмети

452. Татијана Николоски, професор по стручни предмети

453. Маријана Ристескa, професор по Одделенска настава

454. проф. д-р Томе Димовски, универзитетски професор

455. Весна Кусакатска, професор по Одделенска настава

456. проф. д-р Валентина Велковска-Трајановска, универзитетски професор

457. Виолета Јаневска, професор по Одделенска настава

458. Марија Чиплаковска, професор по Одделенска настава

459. Донка Кочкова, професор по Македонска книжевност и јужнословенски книжевности

460. Ивана Лазаревска, социјален работник

461. м-р Виолета Паунковска, асистент

462. Розалија Ризова, професор по Биологија и Хемија

463. Јасмина Лековска, професор по Македонски јазик и литература

464. Љупчо Костадиновски, професор по група економски предмети

465. Билјана Цветковска, професор по Историја

466. Филип Богатинов, професор по група архитектонски предмети

467. Стојна Кимова, училишен психолог

468. Фруска Стојанова, училишен педагог

469. Ѓорѓи Ѓорчев, професор по Физичко и здравствено образование

470. Анета Јумбрукова-Алексова, професор по Македонски јазик и македонска литература

471. Слаѓана Настовска, професор по Математика

472. Валентина Таскова, професор по Граѓанско образование

473. Верка Јованова, професор по Информатика

474. Андријана Ласкова, професор по Германски јазик и книжевност

475. Драгана Кузмановска, професор по Одделенска настава

476. м-р Сања Ѓоревска Ставревска, дефектолог

477. Виолета Кралевска, професор по Историја

478. Александра Манасиева, професор по Одделенска настава

479. Наташа Стојановска, професор по Виолина и Камерна музика

480. м-р Илија Јаневски професор по Традицонални македонски инструменти

481. м-р Благица Ласовска, Образование и образовни политики

482. Даниела Христова, професор по Македонски јазик

483. Миле Лефков, професор по група правни предмети

484. проф. д-р Силвана Ангелевска, универзитетски професор

485. Зоран Коцевски, професор по Историја

486. Игор Здравковски, професор по Одделенска настава

487. проф. д-р Здравко Трајанов, универзитетски професор

488. Ирена Борисовска, професор по Историја

489. м-р Благица Илиќ, етнокореолошки науки

490. м-р Стојанче Костов, етнокореолошки науки

491. Анита Мирчева, професор по Македонски јазик

492. Зоран Јовановски, професор по Спорт и спортски активности

493. м- р Василка Ѓурчиновска, професор по Математика

494. Илија Попов, Спорт и спортски активности

495. Невенка Ѓошева, професор во Одделенска настава

496. Славчо Давитковски, профедор по Спорт и спортски активности

497. Сашко Николовски, професор по Историја

498. Зорица Цветковски, професор по Англиски јазик

499. Христина Цилакова, професор по Физика и Математика

500. Павле Цилаков, професор по Историја

501. Емилија Темелковска, професор по Хемија и биологија

502. Панче Бочваров, професор по Одделенска настава

503. Маја Јовановска, професор по Македонски јазик

504. Вера Цветкова, професор по Математика

505. Јелена Тодевска, професор по Одделенска настава

506. Снежана Стојановиќ, професор по Одделенска настава

507. Валентина Мајсторовска, професор по Биологија и Хемија

508. Биљана Настовски, професор по Одделенска настава

509. Соња Ристовска, психолог

510. Иванка Славковска, професор по Македонски јазик

511. Марија П. Грозданоски, професор по Математика

512. Виолета Јаневска, професор по Одделенска настава

513. Марија Чиплаковска, професор по Одделенска настава

514. Бојан Чесмаџиски, професор по Историја

515. Иван Симоновски, правник

516. Наташа Трајкова, училишен психолог

517. Сања Илова, професор по Англиски јазик

518. Зорица Јованова, професор по Германски јазик

519. Љупчо Лазаровски, професор по Математика и Физика

520. Весна Петрова, професор по Француски јазик

521. Јелена Давиткова, професор по Француски јазик

522. Борче Спиридонов, професор по Физичко и здравствено воспитание

523. Станче Спиридонова, професор по Одделенска настава

524. Марија Чочевска, професор по Одделенска настава

525. Ирена Трајкова, професор по Одделенска настава

526. Кристина Цветковска, професор по Одделенска настава

527. Павлина Моневска, професор по Англиски јазик

528. Илчо Велковски, професор по Математика

529. Суза Давитковска, професор по Техничко образование и Информатика

530. Јовица Давитковски, професор по Техничко образование и Информатика

531. М-р Благица Ангеловска,професор по Македонски јазик

532. м-р Сања Павлова, асистент

533. Ратка Росомански, професор по група стручни предмети

534. Милица Кабранова, професор по Одделенска настава

535. м-р Анета Шандева-Доневска, правни науки

536. Сунчица Шандева, професор

537. Жикица Доневски

538. Мартин Доневски

539. Горица Стојанова, професор по Одделенска настава

540. Благица Цветановска, професор по Одделенска настава

541. Сузана Цветанова, професор по Одделенска настава

542. м-р Антоан Папацафа, професор по Спорт и спортски активности

543. Катерина Сапунџиева Димова, училишен педагог

544. Катерина Ѓеровска Житаровска, професор по Конструкции и моделирање на облека

545. Горан Здравески, професор по Хемија

546. Рената Челевска Саботковска, професор по Биологија

547. Дана Ивановска, професор по Музичка култура

548. Кристина Крстева, професор по Физика

549. Даниела Мукаетова, професор по Одделенска настава

550. Моника Стоилевска, професор по група стручни архитектонски предмети

551. Павлина Звездоска, професор по Одделенска настава

552. Бисера Вишиноска, професор по Одделенска настава

553. м-р Александра Ќурчиевска, професор по Одделенска настава

554. Јасмина Велевска, професор по Одделенска настава

555. Мирјана Велковска, професор по Македонски јазик

556. Сретен Рогов, професор по Филозофија

557. м-р Даниела Граороска-Саздова, професор по Одделенска настава

558. Соња Богатиноска, професор по Информатика и техничко образование

559. м-р Весна Бошковска, професор по Одделенска настава

560. Бојана Стојчевска, професор по Одделенска настава

561. Стефче Василевски, професор по Физичко и здравствено образование

562. Татјана Каранфиловска, професор по Одделенска настава

563. Тања Петков, професор по Одделенска настава

564. Александра Илијева Арсовска , професор по Одделенска настава

565. Марија Атанасова, професор по Македонски јазик

566. Љупчо Велковски, професор по Географија

567. Трајче Серафимовски, професор по Филозофија

568. Билјана Серафимовска, професор по Одделенска настава

569. Соња Шетловска, професор погрупа економски науки

570. Дејан Димоски, Професор по Спорт и спортски активности

571. Владимир Никчевски, професор по Биологија

572. проф.д-р Аце Миленковски, универзитетски професор

573. проф.д-р Александра Стоилковска, универзитетски професор

574. проф.д-р Јана Илиева, универзитетски професор

575. проф. д-р Сашо Кожухаров, универзитетски професор

576. проф. д-р Сашко Граматниковски, универзитетски професор

577. доц. д-р Ангела Миленковска Климоска, универзитетски професор

578. проф.д-р Виолета Миленковска, универзитетски професор

579. доц. д-р Ана Секуловска Јовковска, универзитетски професор

580. проф. д-р Лидија Горачинова Илиева, универзитетски професор

581. проф. д-р Билјана Стојчевска, универзитетски професор

582. проф. д-р Наташа Ристовска, универзитетски професор

583. проф. д-р Далиборка Блажевска, универзитетски професор

584. проф. д-р Дејан Наковски, универзитетски професор

585. доц. д-р Борче Сибиновски, универзитетски професор

586. проф. д-р Зоран Стрезовски, универзитетски професор

587. доц. д-р Весна Милевска, универзитетски професор

588. м-р Јулијана Петровска, универзитетски професор

589. м-р Горан Апостоловски, универзитетски професор

590. м-р Андреја Мачкиќ, универзитетски професор

591. м-р Гордана Серафимовиќ, универзитетски професор

592. м-р Љупчо Миленковски, универзитетски професор

593. м-р Милица Петрушевска, универзитетски професор

594. доц. д-р Вера Бошковски, универзитетски професор

595. м-р Марина Стојмирова, асистент

596. Благица Ѓорѓиева, училишен дефектолог

597. Др. Валентина Богоевска Димитриевска, педијатар

598. Менче Ѓуровска, професор по Француски јазик,

599. Валентина Јовева, професор по Филозофија

600. Горан Грков, професор по Македонски јазик

601. Валентина Вишинова, професор по Англиски јазик

602. Наташа Наџакова-Нумановиќ, професор по Одделенска настава

603. доц. д-р Ирена Алексиоска-Папестриев, универзитетски професор

604. доц. д-р Иво Каев, универзитетски професор

605. проф. Бисера Каева, универзитетски професор

606. Јосиф Ѓорески, асистент

607. Ива Малахова Ѓореска, асистент

608. проф. д-р Слободан Милошески, универзитетски професор

609. м-р Гоце Кузев, професор по Физичко и здравствено образование

610. Бојана Политова, економски науки

611. Давор Политов, економски науки

612. Ирена Попова, професор по Физичко и здравствено образование

613. Марија Петковска, професор по Англиски јазик

614. Ицко Петрески, професор по Ликовна уметност

615. м-р Мирослава Микица Трујкановиќ, професор по Ликовни уметности

616. Вон професор Сара Пројковска, универзитетски професор

617. Снежана Михајловска, професор по Хемија и Природни науки

618. Соња Димитрова, професор по Англиски јазик и литература

619. Гоце Стоилковски, професор по Уникатна керамика

620. проф. Марјан Костовски професор по Македонски јазик

621. Влатко Костовски, ликовен педагог

622. проф. д-р Бошко Ангеловски, универзитетски професор

623. проф. д-р Елизабета Димитрова, универзитетски професор

624. Ферди Булут, ликовен педагог

625. проф. д-р Виктор Лилчиќ-Адамс, универзитетски професор

626. проф. д-р Михајло Марковиќ, универзитетски професор

627. доц. д-р Огнен Костовски, машински науки

628. Маргарита Блажевска, професор по Македонски јазик

629. Сања Петровска, педагог

630. Голупка Давиткова, професор по Одделенска настава

631. Соња Казакова, педагог

632. Христина Јанева, професор по Одделенска настава

633. Наташа Тргачевска-Мојсовски, професор по Одделенска настава

634. Виолета Крстевска-Васиќ, педагог

635. Марија Конеска, психолог

636. Благица Станковска, професор по Одделенска настава

637. Андријана Несторовска-Светозаревиќ, професор

638. Марјана Дамјаноска, професор по Одделенска настава

639. Лазар Партиков, професор по Македонски јазик

640. Трајче Бјадов, професор по Македонски јазик

641. Павле Стојанов, професор по Македонски јазик

642. Марија Абрашева, професор по Македонски јазик

643. Јасмина Ангова, професор по Македонски јазик

644. Бранка Ристова, професор по Македонски јазик

645. Олга Хаџиева, професор по Македонски јазик

646. Јагода Маџункова, професор по Англиски јазик

647. Ѓорги Христов, професор по Англиски јазик

648. Горан Тимов, професор по Англиски јазик

649. Гордана Андонова, професор по Математика

650. Зоран Смилков, училиштен библиотекар

651. Звонко Ивановски, професор по Географија

652. Сузана Крстевска, професор по Хемија

653. Билјана Бајрактарова, професор по група стручни предмети

654. Антонија Митрева, професор по Одделенска настава

655. Гонца Јованова, професор по Одделенска настава

656. Ристо Тасев, професор по Географија

657. Ленка Чиркова, професор по Историја

658. Гиго Вета, професор по Контрабас

659. Томе Лазаров, професор по Кларинет

660. Александар Тасев, професор по Историја

661. Славе Хаџиевски, професор по група стручни предмети од областа на сообраќајот

662. Снежана Ѓоргиева, професор по Одделенска настава

663. Габриела Велева, професор по Француски јазик

664. Санела Тренова, професор по Географија

665. Благојче Бошковски, професор по Географија

666. Анета Чаковска, професор по Географија

667. Јулијана Максимовска, професор по Географија

668. Борис Василевски, професор по Географија

669. Весна Томовска, професор по Географија

670. Цвета Ѓоргиевска, професор по Географија

671. Љупчо Велковски, професор по Географија

672. Сашко Стефановски, професор по Географија

673. Валентина Фидановска, професор по Географија

674. Мите Ристов, професор по Географија

675. Даниела Ристова, професор по Географија

676. Игор Стојчевски, професор по Географија

677. Делче Максимовски, професор по Географија

678. Елизабета Митревска, професор во Одделенска настава

679. Никола Божиков, професор по Географија

680. проф. д-р Весна Коцева, универзитетски професор

681. проф. д-р Никола Смилков, универзитетски професор

682. Вера Јовческа, професор по Математика

683. Горан Попоски, професор по група економска група предмети

684. Билјана Толевска-Стевоска, професор по Хемија

685. Светлана Јованоска, професор по Историја

686. Јованка Огњановска, професор по група економски предмети

687. Дејан Крстески, професор по Македонски јазик

688. Дијана Бојоска, професор по практична настава

689. Даниела Цветаноска, професор по Хемија

690. Ана Ристеска, професор по Математика

691. Андријана Грозданоска, професор по Англиски јазик

692. Љупчо Каркински, професор по Историја

693. Бојан Бојоски, професор по Информатика

694. Илина Миновска, професор по Англиски јазик

695. Кристина Јованоска, педагог

696. м-р Гордана Страшевска, професор по Македонски јазик

697. Јасмина Василеска, професор по Одделенска настава

698. Јасмина Бојоска, професор по Биологија

699. Бошко Самојловски, професор по стручни машински предмети

700. Ивана Самојловска, професор по Англиски јазик

701. Ѓоко Атнасовски, професор по Биологија

702. Гоце Џалевски, професор по стручни предмети

703. Борче Кракутовски, професор по група економски предмети

704. Наташа Дракалска, професор по Англиски јазик

705. Анче Тушевска, професор по Македонски јазик и литература

706. Весна Ралповска, професор по стручни предмети

707. Ивана Димовска, натавник по Информатика

708. Емилија Пачемска, професор по Македонски јазик и литература

709. Цветанка Пеовска, професор по економски предмети

710. Даниела Трнковска, професор по Македонски јазик и литература

711. Наташа Шуманска, професор по руски јазик

712. Влатко Шахпаски, професор по Историја

713. Благој Гранков, професор по Математика

714. Благој Трајков, професор по Англиски јазик

715. Наталија Наумова, професор по Одделенска настава

716. Глигорчо Гацовски, професор по Физика

717. Јасминка Данилова Давиткова, психолог

718. Емилија Митева, професор по Одделенска настава

719. д-р Бранислав Светозаревиќ

720. проф. д-р Константин Миноски, универзитетски професор

721. проф. Антони Мазневски, професор по Ликовни уметности

722. Тања Ѓорѓиевска, професор по Одделенска настава

723. Сузана Николиќ, професор по Географија

724. Андријана Василева, професор по Физичко и здравствено образование

725. Верџинија Стојкова, училиштен психолог

726. д-р Димитрија Ангелков, професор по Електротехника

727. Фердинанд Чејков, професор по Географија

728. Ќире Василев, професор по Физичко и здравствено образование

729. Марјанчо Јанкулов, професор по Одделенска настава

730. Гордана Манева, администратор

731. Јанушка Милкова, професор по Македонски јазик

732. Митко Ѓорѓиев, професор по Физичко и здравствено образование

733. Александар Ангелов, професор по Музичко образование

734. Христинка Косовска, професор по Англиски јазик

735. Ѓурѓица Косовска, професор по Латински јазик

736. Билјана Галабова, кустос, историчар на уметност

737. Елизабета Галабова, професор по Англиски јазик

738. Благородна Лазова, професор по Информатика

739. проф. д-р Филип Поповски, универзитетски професор

740. Томе Крстевски, етнолог

741. Раде Атанасовски, археолог

742. Марија Михова, историчар

743. доц. д-р Горанчо Јакимов, историчар

744. м-р Катерина Стојкова, професор по Одделенска настава

745. Соња Пашоска, психолог

746. Габриела Китановска Љуткова, професор по Биологија

747. Елица Љуткова, професор по Одделенска настава

748. Марина Стефановска-Јовчева, , професор

749. Дијана Христовска, професор по Англиски јазик

750. Валентина Богојовска, професор по Англиски јазик

751. Биљана Јанкуловска, професор

752. Гордана Јоначиќ, професор по Одделенска настава

753. Лидија Споа, Стручен соработник – психолог

754. Ристо Грујовски, професор

755. м-р Горан Талевски, професор по Историја

756. М-р Илиевска Марија, професор по група стручни предмети

757. Снежана Терзиевска, библиотекар

758. Владимир Андреевски, професор по Хармоника

759. Лидија Павловска, професор по Одделенска настава

760. Зоре Ѓоргиевска, професор по Одделенска настава

761. Стевче Петровски, професор

762. Наташа Ставревска, педагог

763. м-р Билјана Рахманова-Тасева, професор по Одделенска настава

764. м-р Христина Ристовска, професор по Физичко и здравствено воспитување

765. Билјана Темелкова, професор по Англиски јазик

766. Весна Трајковска, професор по Македонски јазик и литература

767. Васка Стојановска, професор

768. Лили Бошевска, библиотекар

769. м-р Емилија Николовска Спировски, професор по Одделенска настава

770. проф д-р Весна Милевска, професор по Англиски јазик

771. доц. д-р Горица Поповска-Налевска, професор по група предмети по психологија

772. Ратка Анастасовска, професор по Правни науки

773. Марија Шамоска-Буџаковски, професор по Пијано

774. Сузана Ристевска, професор

775. Александар Трајковски професор по група графички стручни предмети

776. м-р Маре Стојменовска-Мицевска, специјален едукатор

777. д-р Пеце Трифуновски, професор по Етика

778. Терзиевска Оливера, негувателка

779. Анета Ѓоргиевска, логопед

780. Никола Јовески, професор по Одделенска настава

781. Билјана Спировска, професор по Англиски јазик

782. Билјана Дамчевска-Бакиевска, професор

783. Валентина Димоска, професор по Одделенска настава

784. Аце Јанкулоски, професор по Одделенска настава

785. Милена Најдовска, професор по Одделенска настава

786. Катерина Велевска, професор по Одделенска настава

787. Никола Костовски, професор по Одделенска настава

788. Виолета Балуловска, професор по Одделенска настава

789. Анита Ивановска, професор по Одделенска настава

790. Анета Божиновска, професор по Одделенска настава

791. Ирена Стевковска, професор по Одделенска настава

792. Александар Тренчевски, професор по Историја

793. Весна Николовска, професор по Информатика

794. Билјана Блажевска, професор по Биологија

795. Иво Најдески, професор по Историја

796. Елизабета Божиновска, професор по Одделенска настава

797. Мирјана Кондинска, библиотекар

798. Андријана Петровска, професор по Биологија и Природни науки

799. Билјана Митревска, библиотекар

800. Никола Крстевски, професор по Физичко и здравствено образование

801. Менка Најдовска, професор по Хемија

802. Дина Крстевска, професор по Одделенска настава

803. Јасмина Дамчевска, професор по Биологија

804. Ќире Ристевски, професор по Историја

805. Злате Петковски, професор по Биологија

806. Весна Здравеска, професор по Одделенска настава

807. Олимпија Јовческа, професор по Биологија

808. Драгица Јованова, професор по Одделенска настава

809. Маја Давкова, професор по Физика

810. Слаѓана Маџова, професор по Одделенска настава

811. Валерија Ивановска, професор по Одделенска настава

812. Сузана Дерменџиева, педагог

813. Анета Ивановска, професор по Македонски јазик

814. Жаклина Милошева, професор по Информатика

815. Маја Мојсоска, професор по Македонски јазик

816. Тања Лазороска, професор по Одделенска настава

817. Марина Нестороска, професор по Математика

818. Тони Савески, професор по Географија

819. Елеонора Јаканоска-Кленкоска, професор по Етика

820. Елизабет Барануаи-Кукунеш, професор по Македонски јазик

821. Игор Голабоски, професор по Музичко образование

822. Мирослав Размоски, професор по Музичко образование

823. Крсте Љатоски, професор по Историја

824. Јовче Крстаноски, професор по Историја

825. Кристина Димоска, професор по Одделенска настава

826. Бисера Пејоска, професор по Одделенска настава

827. Кристина Цветаноска, професор по Одделенска настава

828. Тамара Ѓонеска, професор по Македонски јазик

829. Коста Хиохи, професор по Физичко образование

830. Никола Кукунеш, професор по Македонски јазик

831. Кристина Голабоска, професор по Хемија

832. Даниела Костова, професор по Македонски јазик и литература

833. Даниела Василевска, професор по Математика и Физика

834. Денис Тенев, Академски сликар и професор по мултимедијални уметности

835. Љупка Наскова, професор по Англиски јазик

836. Глигор Васков, професор по Ликовна уметност

837. Ангела Димитријевиќ, професор по музичка теорија и педагогија

838. Наташа Јовковска, професор по Историја на уметност,

839. Сузана Тасевска, професор по Биологија

840. Боро Арсовски, ликовен педагог

841. м-р Ивана Настески, професор по Графика

842. Константин Василевски, професор по Географија

843. Тони Илиев, професор по Хемија

844. Сашо Јованоски, професор по Географија

Македонски учители

Остави Коментар

Внеси го твојот коментар
Внеси го твоето име:

- Advertisment -spot_img

НАЈПОПУЛАРНИ