Потребни состојки:
За кората:
3 јајца
4 лажици кафеав шеќер
5 лажици интегрално пченично брашно
4 лажици маслиново масло
1 кесичка пециво
малку ванила.
За овошниот фил:
500 g замрзнато овошје по желба
500 ml вода
3 лажици кафеав шеќер
две кесички пудинг од ванила
многу малку ванила.
Начин на подготовка:
Првин ја подготвуваме кората.
Во длабок сад ги матиме јајцата и шеќерот се додека не се добие пенеста и густа смеса. Во таа смеса го додаваме маслиново масло, брашното, пецивото и ванилата и мешаме повторно со миксерот, но на најмала брзина. Добиена смеса за кора ја излеваме во кружен плех за печење и печеме 10-15 минути во загреаната рерна на температура од 180°С.
За подготовка на филот овошјето треба да го оставите да се размрзне и да пушти водичка. Потоа во него додадете ја водата и шеќерот, но од водата оставете околу 150 ml за да ги растворите пудинзите. Ставете ја овошната смеса на оган и загрејте до вриење, во водата што ја оставивте убаво растворете ги пудинзите и истурете ги во загреаното овошје. Мешајте на оган 1-2 минути дури убаво не се згусне. На крај по желба додадете малку ванила.
Истурете го овошниот фил врз претходно подготвениот и веќе оладен пандишпан и оставете ја целата торта да се излади. Одозгора по желба можете да наросите мелени лешници и кокос во прав.